نوزادان گریه میکنند. این تقریبا تنها راهی است که میتوانند از آن استفاده کرده و با مادر یا اطرافیانشان ارتباط برقرار کنند. گرسنگی، درد، ترس و نیاز به خواب همهوهمه در نوزادان بهوسیله گریه بیان میشوند. وقتی فقط یک ابزار، یعنی گریه برای بیان نیازها و غرایز مختلف وجود دارد، فهمیدن اینکه نوزاد با گریه کردن تلاش دارد چه چیزی بگوید، برای والدین سخت است.
از یک طرف دغدغه والدین دانستن علت گریه است و از طرف دیگر مشکل این است که شنیدن صدای گریه نوزاد برای مادران سخت است تا آنجا که حتی در برخی مواقع گریه نوزاد میتواند مادر را هم همراه فرزندش به گریه بیندازد! درک علت ناراحتی نوزاد و یافتن راهی برای آرام کردن او یک خواست غریزی است. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که تنها شما نیستید که با مشکل گریه فرزندتان روبهرو هستید.
مطالعات نشان میدهد اکثر نوزادان بهطور متوسط یک تا 4ساعت در شبانهروز گریه میکنند، اما این گریههای بعضا طولانی معمولا بیدلیل نیستند. برای آرام کردن فرزندتان لازم است علت اصلی گریه را پیدا کنید. در ادامه 12 روش مناسب برای آرام کردن نوزادان لجوج و گریان را برایتان معرفی کردهایم. اگر مطمئناید که خطر بیماری کودکتان را تهدید نمیکندو گریه و بیتابی به مشکلات جسمی مربوط نیست از این روشها استفاده کنید. اگر از گریه فرزندتان ناراحت هستید و سعی دارید او را آرام کنید این مطلب را از دست ندهید.
1. برایش ترانه بخوانید
فرقی نمیکند لالایی بخوانید یا آهنگهای موردعلاقه خود را با صدایی ملایم زمزمه کنید. صدای مادر گاهی اوقات تنها چیزی است که میتواند گریه نوزاد را متوقف کند. اگر گریه کودک پریشانتان میکند، میتوانید از آواز خواندن برای تسکین اعصاب خود نیز کمک بگیرید.
در صورتی که مهارت زیادی در خواندن ندارید، یک داستان یا شعر را با صدای آرام و نرم بخوانید. حتی میتوانید لیست خریدتان را با صدایی ملایم در گوش نوزاد زمزمه کنید. هدف از این کار صرفا آواز خواندن نیست؛ هدف این است که نوزاد صدای ملایم مادر خود را بشنود و آرام بگیرد. اما با این حال بهتر است متنی را بخوانید که محتوایی مثبت و شادیبخش دارد. ترانههای آرام و کودکانه بهترین انتخاب برای این کار هستند.
2. با هم پیادهروی کنید
اصولا بغل کردن و راه بردن کودک، حس آرامش را برای فرزندتان بههمراه دارد. اما اگر راه رفتن در محیط خانه کمکی نمیکند، به دستهای خود استراحت دهید و نوزاد خود را با کالسکه به گردش ببرید. راه رفتن بهصورت آرام به نوزاد و مادر کمک میکند تا آرامش بیشتری به دست بیاورند. حتما در تبلیغات دیدهاید که مادران یا پدران جوان در ساعات اولیه شب در حال رانندگی هستند؛ به این امید که گردش با ماشین به نوزادشان کمک کند تا راحتتر به خواب برود. بسیاری از کودکان زمانی که در اتومبیل هستند و گردش میکنند، آرام شده و به خواب میروند. شاید زمان آن رسیده که این روش را هم امتحان کنید، حتما موثر خواهد بود.
هنگام گریه نوزاد یک داستان یا شعر را با صدای آرام و نرم برای نوزادتان بخوانید
3. صندلی گهوارهای بخرید
حرکات ریتمیک یک صندلی گهوارهای به نوزاد کمک میکند تا آرامتر شود. در روانشناسی گفته میشود این حرکات ریتمیک تداعیکننده حرکات نوزاد در شکم مادر بوده و آرامشبخش است.
بهعلاوه، وقتی از پیادهروی، خرید یا کار برمیگردید، گذاشتن نوزاد در صندلی گهوارهای تا مدتی به شما فرصت استراحت میدهد. به این ترتیب میتوانید علاوه بر اندکی استراحت، فرزندتان را هم آرام کنید.
4. بغل کردن
چه کسی است که در آغوش کشیده شدن را دوست نداشته باشد، آنهم وقتی که احساس ناراحتی میکند. ممکن است فکر کنید کمی سادهانگارانه است، اما بغل کردن نوزاد دقیقا همان چیزی است که او به آن نیاز دارد و برایش گریه میکند. حتما دیدهاید که برخی نوزادان بلافاصله پس از در آغوش کشیده شدن آرام میشوند، پس بغل کردن فرزندتان را بهیاد داشته باشید. در این شرایط بهتر است فرزندتان را به گونهای در آغوش بگیرید که صورتش مقابل صورت شما باشد این کار احساس امنیت او را بیشتر میکند.
5. از پستانک کمک بگیرید
نوزادان مکیدن را دوست دارند و این یک واکنش طبیعی است که باعث آرام شدن نوزاد میشود. اگر مطمئن هستید که کودکتان گرسنه نیست، میتوانید با پستانک او را آرام کنید. مطالعات نشان میدهد که خوردن پستانک در روزهای نخست تولد بر فرم دندانهای نوزاد و نحوه حرف زدن او در آینده اثر نمیگذارد، بنابراین میتوانید با خیال راحت از این روش برای آرام کردن نوزاد گریان خود استفاده کنید.
6. به او شیر بدهید
شیر دادن به نوزاد بهترین کار ممکن است تا آنجا که وقتی نوزاد از پستان مادر شیر میخورد، خود را در بهترین و ایمنترین جای ممکن احساس میکند. فرزند خود را در آغوش بگیرید و به او شیر بدهید.احساس امنیت دادن به کودک میتواند آرامش او را تضمین کند و این امنیت در آغوش مادر و با شیر دادن حاصل میشود. میتوانید این کار را با آواز خواندن ترکیب کنید تا تاثیر بیشتر آن را احساسکنید.
7. شاید باید استرس را از خود دور کنید
گاهی اوقات باید نوزادتان را به شخص دیگری بسپارید تا آرامش پیدا کند. استرس، نگرانی و استیصال شما برای آرام کردن فرزندتان گاهی اوقات اوضاع را بدتر میکند. بهتر است او را برای چند دقیقه به یکی از نزدیکانتان یا پدرش بسپارید، کمی قدم بزنید و هنگامی که آرام شدید دوباره به نوزادتان رسیدگی کنید. آرامش شما بهترین تاثیر را در آرامش فرزندتان دارد.
هنگام گریه نوزاد، او را بغل کنید به گونه ای که که صورتش مقابل صورت شما باشد
8. از روشهای قدیمی کمک بگیرید
زمانهای قدیم نوزادان را قنداق میکردند و احتمالا همه ما این روش نگهداری از فرزندان را دیده یا شنیدهایم. طرفداران این روش بر این باورند که قنداق کردن با محکم نگه داشتن اعضای بدن نوزاد او را آرام میکند.اگر تصمیم دارید نوزاد خود را قنداق کنید، بهتر است سرش را بیرون قنداق قرار دهید و فقط از پارچههای نازک و نخی برای این کار استفاده کنید. قنداق کردن تکنیک خاص خود را میطلبد که باید آن را بیاموزید. حواستان باشد نوزاد را محکم و سفت نبندید که خود دلیل دیگری برای گریه است.
9. نور اتاق را کم کنید
برخی نوزادان مثل بسیاری از ما بزرگسالان برای آرام شدن به یک محیط آرامشبخش نیاز دارند. برای ایجاد یک محیط آرام میتوانید چراغهای اتاق را خاموش یا کمسو کنید تا تاثیر این کار را روی فرزندتان مشاهده کنید. نور کم تاثیر زیادی بر آرامش اعصاب دارد.
10. اتاق خوابش را عوض کنید
تغییر اتاق خواب نوزاد گاهی اوقات نقش بسزایی در آرام کردن او دارد. اگر فرزندتان گریههای طولانی و بدون علت دارد، سعی کنید هر از گاهی اتاق خواب نوزادتان را عوض کنید. یک محیط جدید تاثیر شگرفی بر آرامش فرزندتان دارد. جرات داشته باشید و تغییر را تجربه کنید.
11. نویز سفید را امتحان کنید
برخی مادران معتقدند که نرمافزارهای تولیدکننده نویز سفید (صدای محیطی) به آرام شدن نوزادشان کمک میکند، میتوانید امتحان کنید. اگر چندان پیگیر تکنولوژی نیستید و با این ابزار آشنایی ندارید، میتوانید از یک فن پرسر و صدا سشوار یا جاروبرقی استفاده کنید.
12. تسلیم نشوید
نگهداری از نوزادی که دائم گریه میکند، ممکن است استرسزا باشد و شما را مشوش کند. اما امید خود را از دست ندهید؛ همیشه راهی برای آرام کردن نوزاد وجود دارد. حتیالامکان از همسر و سایر اعضای خانواده کمک بگیرید.
همکاری و همدلی اعضای خانواده برای آرام کردن نوزاد میتواند تاثیر روشهای گفته شده را دو چندان کند. اگر خسته هستید و به استراحت نیاز دارید، بهتر است کمی به حال خود باشید و پس از تجدید قوا دوباره به نوزادتان رسیدگی کنید. در این صورت انرژیتان دو برابر شده و بهتر میتوانید از پس این کار برآیید. پدر و مادر باید با همکاری یکدیگر از پس آرام کردن فرزند گریان خود برآیند.
آرامش با گردش
راه رفتن بهصورت آرام به نوزاد و مادر کمک میکند تا آرامش بیشتری به دست بیاورند. حتما در تبلیغات دیدهاید که مادران یا پدران جوان در ساعات اولیه شب در حال رانندگی هستند؛ به این امید که گردش با ماشین به نوزادشان کمک کند تا راحتتر به خواب برود. بسیاری از کودکان زمانی که در اتومبیل هستند و گردش میکنند، آرام شده و به خواب میروند
پدران بخوانند
آرام کردن کودک همیشه برعهده مادر نیست و لازم است پدر هم در این مورد کمک کند. گاهی کودکانی که بسیار گریان هستند وقتی به آغوش پدر میروند، آرام میشوند. شاید بهخاطر این است که بازوان قوی پدر او را سریعتر تکان میدهد، شاید بهخاطر این است که پدر او را محکمتر بغل میکند یا شاید فقط بهخاطر این است که او بزرگتر و گرمتر است. گاهی حتی ممکن است کودک به این دلیل آرام شود که به آغوش پدر و محبت او نیاز دارد. برای اینکه فرزندتان آرام شود از همسرتان کمک بخواهید و به خودتان استراحت بدهید.
برخی مردان وقتی کودک گریان است ترجیح میدهند فورا بچه را به مادرش بدهند تا شیر بخورد، اما باید بدانید اگر مادر کودک در دسترس نیست و به تنهایی آرام کردن کودک را برعهده دارید و احتمالا از پس این کار بر نمیآیید، میتوانید از یک شیشه شیرخشک ولرم یا شیری که مادر کودک قبلا دوشیده و در یخچال گذاشته است، استفاده کنید. این نوشیدنی میتواند آرامش کودک را وقتی او را در آغوش دارید، بیشتر کند.